Champions League versus norsk barne- og ungdomsfotball

Ferdighetsnivået i Champions League er på et helt annet nivå enn norsk aldersbestemt fotball. Imidlertid er det fasinerende å se hvor store feil med ball som ble begått i første runde av 1/8-delsfinalene i februar 2021. Slike feil skal ikke forekomme på dette nivået. Imidlertid må barn og ungdom få lov til å gjøre slike feil i kamper, men får de lov til det? Tørr de å øve på å kontrollere ballen, og å spille en kontrollert pasning til en medspiller? Det varierer nok mye fra lag til lag, og klubb til klubb. Uansett, når spillere i sluttspillet i Champions League gjør slike feil så må vi i alle fall la barn og ungdom få lov til å gjøre slike feil i 5’er, 7’er og 9’er kamper. Så kan vi samtidig lære dem bedre valg i tråd med økte ferdigheter og mestring med ball. Nedenfor står de største feilene. Totalt 5 mål etter grove balltap og direkte scoring ved fire av målene.

  • Leipzig – Liverpool (0-2): 0-1 etter balltap av Leipzig 25 meter fra eget mål og offensiv overgang alene med keeper med null pasninger. 0-2 etter mislykket forsøk på å kontrollere ballen eller å avklare.
  • Porto – Juventus (2-1): 1-0 etter at Juventus mister innenfor egen 5m og takling i mål. Dette teller også som en offensiv overgang i god, gammel og presis terminologi.
  • Sevilla – Dortmund (2-3): 1-3 målet til Dortmund etter at Sevilla mistet ballen på egen banehalvdel og Dortmund får en offensiv overgang 3 mot 1 med en pasning før mål.
  • Lazio – Bayern München (1-4): 0-1 etter at Lazio mister ballen innenfor 16m og offensiv overgang alene med keeper med null pasninger. 0-2 etter rot og balltap av Lazio rett over midten, og offensiv overgang med null pasninger og mål etter retur fra keeper.