Førsteberøring/1.touch i fotball

«Hva med 1.touch? 1.touch er alt. Har du en dårlig 1.touch så er alt over» (Zidane).

I norsk fotballitteratur deler man gjerne 1.touch inn i medtak (ta med ballen inn i rom med førsteberøringen) og mottak (stoppe ballen og hvor ballfører står stille), samt at folk også snakker om nedtak (ta i mot ball i lufta). Jeg har en alternativ inndeling, men hva man kaller det er ikke det viktigste. Hovedpersonen er spillerne, og derfor handler det om å gjøre det konkret og motiverende for dem. Mine ferdigheter innenfor 1.touch er flyttouch, kontrolltouch (stopptouch), limtouch, Iniesta-medtak, Zidane-medtak, Argentinsk-medtak inn i motsatt rom, og Argentinsk-mottak med rettvendt kropp for å ta av press med en etterfølgende «Messi-dans». Limtouch kaller jeg av og til for en Ødegaard-touch siden Martin Ødegaard bruker det ofte, og øvde mye på det.

Førsteberøring/1.touch i fotball: https://www.fotballforkids.no/wp-content/uploads/2020/05/Fotball-for-Kids-1.touch_.pdf